Skip to main content

Nieuwsberichten

TSJERKEPAAD

Als het mogelijk is doen wij mee aan Tjerkepaad. De kerk is dan geopend om te bezichtigen. In 2023 zijn de openmiddagen in het kader van Tsjerkepaad op 8 juli, 19 augustus en 9 september. Ook de kerken van de omliggende dorpen Schaard, Schettens en Longerhouw zijn open. 
 
RESTAURATIE ORGEL

Het orgel van de kerk in Wons heeft de afgelopen periode groot onderhoud gehad. Dit is uitgevoerd door de firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden.

Het orgel dateert uit 1891 en is gebouwd door de orgelbouwers Bakker en Timmenga uit Leeuwarden. Het is een mechanisch sleepladenorgel. Dezelfde firma heeft het in 1962 gerestaureerd. Ze vervingen de Bourdon 16’ Discant door een Terts 1 3/5 en de Melophone 8’ door een Quint 2 2/3’. De C-B van de Viola di Gamba 8’ van het bovenwerk zijn gecombineerd met die van de Roerfluit 8’. Het instrument heeft een evenredig zwevende stemming en een aangehangen pedaal.

Gelukkig is het nog mogelijk om ondersteuning van fondsen en susidie te verkrijgen om oude orgels in stand te houden. De stichting Kerk Wons is ondersteund door

De Meindersma-Sybenga Stiching
Het Orgelfonds Mooy (Anton J.C. Mooy, organist Joriskerk Amersfoort, 1917-1941)
De Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
en door bijdragen van dorpsgenoten in het verjaardagsbusje tbv het orgelfonds.

Allen hartelijk dank!

CONCERTEN 4 keer per jaar

Het bestuur van de stichting is aan de slag gegaan met de organisatie van een concert of evenement in onze kerk. Het bestuur probeert samen met dorpsgenoten om de kerk niet een dood monument te laten zijn. De Stichting Kerk Wons organiseert dit jaar in samenwerking met Nynke Jaarsma en Jos van der Zwan drie concerten. Wij zijn van plan om jaarlijks een aantal evenementen in de kerk van Wons te organiseren. 

Zondag 9 juli 2023 om 15 uur, Atrium Blazers Ensemble ABE. Toegang gratis, collecte bij de deur.

Zondag 17 september 2023 om 15 uur, Duo Dyade (harp duo met Marije Wisselaar en Colet Nierop). Toegang gratis, collecte bij de deur.

Zet de data alvast in uw agenda!

Zaterdag 16 december 2023 om 20 uur, Festival of Lessons en Carols met het Martini Jongenskoor uit Sneek. 

Informatie over toegangskaarten:
Kinderen tot 12 jaar gratis, volwassenen €10,-. Kaarten bestellen, OOK VOOR KINDEREN, via mail naar bestuur@stichtingkerkwons.nl 

Programma 2024

Zondag 24 maart om 15 uur, Kattekwae, een ode aan Irolt met Inez Timmer en Peter van der Zwaag
Zondag 23 juni om 15 uur, Atrium Blazers Ensemble
Het programma en de data voor september en november zijn nog niet definitief vastgesteld.

Van harte welkom!